Bosanski English

10. MOSTAR BLUES FESTIVAL
19.07. – 21.07.'12

Nakon uvodne večeri, nazvane Blues Corners, na kojoj su se u mostarskim barovima predstavile grupe iz Slovenije, Crne Gore i Holandije, počeo je tradicionalni, deseti Mostar Blues Festival.
Prva noć je održana u atriju Muzičkog centra Pavarotti, na kojoj je, nakon ceremonije svečanog otvaranja, prva nastupila Zara Aksoj. Zara ima samo sedam godina, najmlađi je učesnik Festivala uopšte, i pravi primjer da ova manifestacija nastoji prvenstveno inicirati mlade u svijet muzike.
Uz pratnju oca, Attile Aksoja, poznatog muzičara, izvela je klasik Somewhere Over the Rainbow, a publika je nastup ispratila ovacijama.
Njemačko-izraelska kombinacija, grupa The Greenbaums, je muzičko usmjerenje izgradila na stilu legendarnog Peter Greena, gitariste sastava Fleetwood Mac. Energični blues rifovi, aranžmanski izvrsno popunjeni usnom harmonikom, rezultat su takvog influensa. Ova grupa je iskoristila svoj boravak u Mostaru i za snimanje novog albuma u studiju MC Pavarotti.
Nakon odličnog nastupa The Greenbaums, mnogobrojnoj publici se obratila američka blues diva, Sherrie Williams, rekavši da je ovo njen prvi nastup na ovim prostorima, ali da je izvrsno raspoložena za koncert. Uz pratnju njene grupe The Wise Guys, izvela je najznačajnije kompozicije sa svojih albuma. Cijeli nastup pratio je neposredan kontakt sa publikom, što je i najmirnije posjetioce natjeralo na pjesmu i ples. Izvrstan koncert je rezultirao vraćanjem Sherrie Williams na bis. Opet se pokazalo da muziciranje američkih bluesera Festivalu daje posebnu atmosferu.
Nakon te večeri, festivalska produkcije je preselila u Sportski centar "Kantarevac". Razlog je veliki interes publike za sadržaje koji slijede.
Drugu festivalsku večer otvorio je turski band Sahte Raki. Radi se o brojnom sastavu koji ima i duvačku sekciju, što im je omogućilo da odsviraju vrlo širok repertoar blues i rock klasika. Iako mlada grupa, Sahte Raki je muziciranjem oduševio sve prisutne. Izvrsni aranžmani i odličan odabir repertoara, rezultirali su frenetičnim prijemom više hiljada prisutnih.
Nakon Sahte Raki, nasupila je najveća umjetnica ovih prostora, velika Josipa Lisac. Njen cjelovečernji koncert mostarska publika je čekala decenijama, pa je i samo pojavljivanje na sceni izazvalo ovacije.
Od legendarnog "Dnevnika jedne ljubavi", pa do današnjih hitova, publika je pjevala sa Josipom. U pratnji grupe iskusnih muzičara, izvela je koncert koji će se dugo pamtiti, a koji je nosio samo jednu, vječnu poruku - Ljubav.
I posljednji festivalski dan otvorila je mlada, ovaj put bosanskohercegovačka, grupa La Grange. Osim kvalitetnog muziciranja, zbog čega su uvršteni u festivalski program, ovaj band i izgleda atraktivno. Scenskim izgledom potpuno vjerno oponašaju legendarni ZZ Top, što se pokazalo kao izvrsno zagrijavanje za kultni britanski Dr. Feelgood, grupu nastalu 1970. godine. Na njihovom prvom nastupu u BiH, baražima rifova atmosferu su dovodili do usijanja, svirajući svoje bezvremene hitove.
I bis grupe Dr. Feelgood je bio neminovnost, a publika je pokazala da itekako vapi za vrhunskim koncertima.
Hiljade posjetilaca podiglo je ruke u zrak pozdravljajući izlazak Gorana Bareta i njegovog, kako on kaže, ansambla "Majke" na scenu. Nije se moglo zamisliti bolje zatvaranje Mostar
Blues Festivala od ove fantastično usvirane grupe i njihovog karizmatičnog vođe.

Vlasnici gomile nagrada "Porin", odsvirali su cijeli presjek karijere, a publika je euforičnim pjevanjem "nosila" Bareta tokom cijelog koncerta.
MBF je završio u MC Pavarotti, koncertom fantastičnog akustičnog dueta The Old Bridge, koji ja odsvirao muzičko putovanje kroz 60-te i 70-te.
Po ocjeni kritike i medija, deseti Mostar Blues Festival je najkvalitetniji i najposjećeniji festival do sada.
Nama, organizatorima, to je obaveza da naredni, jedanaesti, učinimo još boljim.
Veliko hvala partnerima i sponzorima koji su vjerovali u nas.

Program:

19.07.'12  - MC Pavarotti – 21:00h
The Greenbaums (ISR/GER)
Sherrie Williams & The Wise Guys (USA)

20.07.'12 - SC „Kantarevac“ – 21:00h
Sahte Raki (TUR)
Josipa Lisac (CRO)

21.07.'12 - SC „Kantarevac“ – 21:00h
La Grange – Tribute to ZZ Top (BiH)
Goran Bare i Majke (CRO)
Dr. Feelgood (UK)

Organizacijski tim Mostar Blues Festivala

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES