Bosanski English

11. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL
18.07. – 20.07.2013.

Nakon obimnih priprema održana je jedanaesta edicija Mostar Blues & Rock Festivala. Već sada mediji i posjetitelji su ovogodišnji MBRF proglasili dosad najboljim, kako programski tako i organizacijski. Epilog je to višemjesečnog rada na organizovanju manifestacije, ali i, sada već, zavidnog iskustva organizacijskog tima.
Dan uoči festivala, po tradiciji, održana je uvodna večer u mostarskim barovima u kojima se blues i rock  emitovao, slušao i izvodio uživo.
Tu istu večer su motoristi hercegovačkih moto klubova, ali i vlasnici oldtimera, prodefilovali gradom najavljujući sutrašnji početak festivala.
Prva festivalska večer održana je u Muzičkom centru Pavarotti, i u potpunosti je bila posvećena ulozi usne harmonike u blues kompoziciji.
Intro nastup izveo je BH dvojac Mar Mar Blues, izvodeći blues standarde, ali i autorske kompozicije uz vrlo suptilno korištenje usne harmonike, što je bio pravi uvod za nastup beogradske grupe Blue Family, koja je nastupila sa čak četiri svirača usne harmonike, od kojih je, svakako, najzvučnije ime Petar Miladinović (Pera Joe).
Bez puno elegičnih numera, Blue Family je odlično kreiranom dinamikom rasplesao publiku.
Nakon njih nastupio je Sugar Blue sa svojim bendom.
Radi se o svjetski priznatom umjetniku usne harmonike, vlasniku nagrade Grammy, čovjeku koji radi i snima i sa grupom The Rolling Stones.
Nastup je koncipiran izvedbama najznačajnijih blues kompozicija i autorskih radova sa njegovih albuma, a publika je uzvraćala snažnim aplauzima.
Sugar Blue je prvi vlasnik nagrade Grammy koji je nastupio na mostarskom blues-rock festivalu.
Narednog dana festivalska produkcija se preselila na veliku scenu, u Sportski centar „Kantarevac“.
Program je otvorio mostarski Bad Blues Band Bulevar, iskusna ekipa koja je rutinski izvela nastup sa uglavnom autorskim numerama.
Program je nastavio zagrebački Drugi način, koji su koristili oprobani recept i odsvirali svoje najznačajnije radove, „zaradivši“ tako snažne aplauze velikog broja prisutnih.
Po mnogima najveće zvijezde ovogodišnjeg blues-rock festa, kultna grupa Ten Years After, dobila je ovacije prisutnih samim izlaskom na scenu. Formirani 1966. godine, svjetsku slavu stiču nezaboravnim nastupom na Woodstock festivalu, a zatim i nizom uspješnih albuma.
Perjanice rocka 60-tih i 70-ih, Ten Years After koncert završavaju kultnom numerom I'm Going Home, dovodeći atmosferu do usijanja.
Noć rock nostalgičara nastavlja beogradska Yu Grupa. Vrhunski izvedene „U tami disko kluba“, „Sama“ i „Opasno te volim“ primorale su više hiljada ljudi da pjevaju zajedno sa Yu Grupom.

Bitno je spomenuti i masterclass workshop koji su tog dana održali članovi grupe Ten Years After, a koji je podržao British Council. Polaznici Mostar Rock School i ostali prisutni su imali jedinstvenu priliku vidjeti kako ovi autori stvaraju kompozicije, aranžmane, te najvažnije teorije o tehnici sviranja bluesa i rocka.
Posljednja festivalska večer predstavila je mladi BH bend PistolEro.Vrlo pripremljeni, koristeći violončelo u rock aranžmanima, skrenuli su pažnju prisutnih.
Nakon njih Damir Urban sa svojom grupom otvara nastup sa par najpoznatijih pjesama koje publika pjeva zajedno sa njima. Moderni i mistični aranžmani obilježili su njegov nastup.
Teksaški gitarski virtuoz, Lance Lopez, teškim baražima hard-blues riffova podiže atmosferu do usijanja. Predstavlja se autorskim kompozicijama sa svojih šest albuma, a koncert završava numerom grupe ZZ Top, La Grange, naravno, uz ovacije više hiljada prisutnih.
Čast da završe trodnevnu paradu bluesa i rocka s punim pravom je pripala beogradskoj grupi Partibrejkers. Stari majstori urbanog rocka su za sat i pol programa pokazali zašto su decenijama u muzičkom vrhu.
„Ono što pokušavam sad“, „Put za jug“ i „Hiljadu godina“ u fantastičnoj, britkoj, rock izvedbi, razlog je da ih publika vrati na bis.

11. Mostar Blues & Rock Festival – program

18.07.’13 - MC Pavarotti - Harmonica Stories
Mar Mar Blues (BiH)
Blue Family feat. Pera Joe (SRB)
Sugar Blue (USA)

19.07.’13 - SC "Kantarevac"
Bad Blues Band Bulevar (BiH)
Drugi način (CRO)
Ten Years After (UK)
Yu Grupa (SRB)

20.07.’13 - SC "Kantarevac"
PistolEro (BiH)
Urban & 4 (CRO)
Lance Lopez (USA)
Partibrejkers (SRB)

Spuštena je zavjesa na 11-i Mostar Blues & Rock Festival, manifestaciju koja je u Mostar i Bosnu i Hercegovinu ponovo dovela eminentna imena blues i rock scene, ali i veliki broj turista koji su došli u grad na Neretvi zbog festivala.
Pripreme za naredni Mostar Blues & Rock Festival su već počele.
Nadamo se da ćemo i naredne godine, uz institucije i partnere festivala, ponovo organizovati vrhunsku manifestaciju.
Iskreno se zahvaljujemo na velikoj podršci slijedećim pokroviteljima Mostar Blues & Rock Festivala:
Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, NATO misija u BiH, Muzički centar Pavarotti, British Council, BH Telecom, Turistička zajednica HNK/Ž, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Sportski savez Mostara.

Organizacioni tim MBRF

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES