Bosanski English

12. Mostar Blues & Rock Festival
16.07. – 19.07.2014.

Nastavljajući tradiciju predstavljanja kvalitetnih autora i grupa, i ovogodišnje izdanje Mostar Blues & Rock Festivala je ponudilo koncerte čak deset izvođača, a Festival je trajao četiri dana na tri lokacije.
Nakon zahtijevnih organizacijskih priprema, program je počeo16.7. na otvorenoj sceni OKC „Abraševič“, koncertom mlade grupe Birds of Beer. Iako sastavljeni od mladih muzičara, ovi polaznici Mostar Rock School su pokazali zavidno sviračko znanje, posebno u izvedbama blues-rock klasika, za što su dobili izvrsne kritike, kako medija, tako i publike.
Britanski gitarist, Innes Sibun, poznat po svom radu sa Robert Plantom, u svom dvosatnom nastupu odsvirao je, pored poznatih covera, i najznačajnije autorske radove sa svojih albuma.
Njegov nastup karakteriše izvrsna komunikacija sa publikom, gitarske bravure, ali i odlična pratnja tročlane grupe iskusnih muzičara.. Za vrijeme svog boravka u Mostaru, Innes Sibun je u studijskim prostorima MC Pavarotti održao i masterclass radionicu za polaznike Mostar Rock School. Organizaciju radionice i koncerta Innes Sibun Banda je pomogao British Council, jedan od partnera Festivala, pa je ulaz za ove programe bio besplatan

Dan poslije, na sceni Muzičkog centra Pavarotti uvodni nastup izveo je američki kantautor Keegan McInroe. Ovaj Teksašanin je, uz pratnju akustične gitare, odsvirao svoje blues numere, ali i neke od najpoznatijih delta-blues standarda.
Nakon kraće ceremonije otvaranja Festivala, hercegovački band Vjeka & Electric Blues Project, inače grupa iskusnih svirača predvođenih poznatom mostarskom pjevačicom i edukatorom, Vjekoslavom Raspudić, zagrijao je publiku podsjećajući na neke od najznačajnijih blues i rock klasika.
Nosilac programa prve večeri bio je legendarni Coco Montoya.
Ovaj američki gitarista je već na početku karijere svirao sa Albert Collinsom, a slavu je stekao u instituciji bluesa zvanoj John Mayall & the Bluesbreakers. Radi se o ljevorukom gitaristi koji koristi upside-down položaj žica, stil koji su proslavili Otis Rush i Albert Collins.
Praćen izvrsnim bendom, Montoya je mnogobrojnim, istinskim poštovaocima bluesa, priuštio nezaboravan koncert.

U petak, 18.07. festivalska produkcija je postavljena na veliku scenu, u prostor Sportskog centra „Kantarevac“, a ovu festivalsku večer je otvorio beogradski Texas Flood, grupa koja dugi niz godina njeguje blues-rock pravac, a posebno treba istaknuti njihove izvrsne gitarske dionice. U svom predstavljanju, izveli su niz blues-rock covera, ali i autorske kompozicije sa prvog albuma.
Nastup grupe Vlatko Stefanovski Trio je, prema očekivanjima, zadovoljio sve gitarske slasdokusce. Rock aranžmani, odsvirani u nepravilnim taktovima koje Stefanovski u svom radu neprekidno koristi, nikog nisu ostavile ravnodušnim. Pored novih numera, Vlatko Stefanovski Trio je podsjetio i na najveće hitove koje je Stefanovski komponovao sa grupom Leb i sol.
Bio je to pravi uvod za koncert Eric Sardinasa, američkog gitarskog vitruoza, koji na rezonator gitari svira slide stil. Ovaj kontraverzni umjetnik je gitaru počeo svirati u šestoj godini života, i to kao ljevak, da bi se kasnije proslavio kao desnoruki gitarist koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je nastupao i na turnejama Steve Vai-a. Na mostarskom koncertu Sardinas se predstavio vrlo netipičnim, originalnim pristupom sviranju gitare. Praćen odličnim bendom, odsvirao je niz izvrsnih autorskih numera.

Završna večer 12-og Mostar Blues & Rock Festivala, u subotu, 19.07. počela je nastupom mlade banjalučke grupe Switch. Radi se o muzičarima koji dobro poznaju tehnike bluesa i rocka i prvi su bend koji na Festival dolazi iz Banja Luke, a predstavili su se vrlo zahtijevnim opusom klasika Stevie Ray Vaughana i Jimi Hendrixa.
Atmosferu je dodatno zagrijalo Atomsko sklonište, legendarni pulski sastav uz čije su albume: „Ne cvikaj generacijo“, „U vremenu horoskopa“, „Extrauterina“, „Mentalna higijena“ i druge, odrastale generacije rock poštovalaca. Iako formacijski nastupaju kao trio, uspjeli su napraviti odličan koncert i mnogobrojnoj publici priuštiti sjećanje na slavni period ovog rock sastava.
Posljednji koncert na 12-om Mostar Blues & Rock Festivalu izvela je grupa Tito & Tarantula.
Ovaj bend, predvođen Tito Larrivom, svjetsku slavu stiče u filmu From Dusk Till Dawn, Roberta Rodrigueza, u kojem sviraju na sceni noćnog kluba "Titty Twister".
Koncert počinju dinamički sporim numerama, da bi  kasnije, uz izvrsnu komunikaciju sa publikom, odsvirali svoje najveće hitove. Atmosferu dovode do usijanja pozivajući publiku na ples na pozornici tokom legendarne After Dark.

S obzirom da su na 12. Mostar Blues & Rock Festival nastupile gitarske veličine kao što su Innes Sibun, Coco Montoya, Vlatko Stefanovski, Eric Sardinas i Tito Larriva, možemo reći da je ovogodišnji Festival bio u potpunosti posvećen ulozi gitare u blues-rock muzici.

Dvanaestu ediciju Mostar Blues & Rock Festivala su pomogli: Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Kraljevine Norveške, USAID/SIDA/FIRMA, Grad Mostar, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Muzički centar Pavarotti, BH Telecom, Turistička zajednica HNK/Ž, British Council, Hotel Bristol i Sportski savez Mostara.
Medijski partneri: BHRT, Europlakat, RDV, Dnevni list, Bljesak.info, Studio 88 i Radio Sarajevo.

12. Mostar Blues & Rock Festival
Program

15.07. – Blues Corners – koncerti, projekcije, slušaone

16.07.'14 – OKC „Abrašević“ – 21:00h
- Birds of Beer (BiH)
- Innes Sibun & Band (UK)

17.07.'14 – MC Pavarotti – 21:00h
- Keegan McInroe (USA)
- Vjeka & Electric Blues Project (BiH)
- Coco Montoya (USA)

18.07.'14 – SC „Kantarevac“ – 21:00h
- Texas Flood (SRB)
- Vlatko Stefanovski Trio (MK)
- Eric Sardinas and Big Motor (USA)

19.07.'14 – SC „Kantarevac“ – 21:00h
- Switch – (BiH)
- Atomsko sklonište (CRO)
- Tito & Tarantula (USA)

Organizacioni tim MBRF

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES