Bosanski English

13. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL

Ne znamo da li je to zbog broja 13 u prefiksu ovog festivalskog izdanja, ali vrućine koje su vladale u pripremi i za vrijeme održavanja, svakako se mogu nazvati paklenim.
S obzirom da uskoro počinje adaptacija Sportskog centra „Kantarevac“, za koji se nadamo da će sa novim izgledom i infrastrukturom ponovo biti centralni gradski koncertni prostor, direkcija MBRF-a je odlučila festivalske programe organizovati u atriju Muzičkog centra Pavarotti i na otvorenoj sceni OKC „Abrašević“, te je tako i koncipirala programe.
U programima ovogodišnjeg Mostar Blues & Rock Festivala predstavilo se devet grupa koje preferiraju, kako tradicionalni, tako i moderni pristup blues i rock muzici.

U četvrtak, 16.7.tačno u podne,  pod pokroviteljstvom British Council, masterclass radionicu u Studiju „A“, Muzičkog centra Pavarotti, je održao legendarni britanski blues7rock sastav Nine Below Zero. Radionica je bila otvorena za sve one koji su od ovih majstora blues/rocka htjeli nešto naučiti o načinu sviranja tog muzičkog pravca, ali i razgovarati sa njima o njihovoj bogatoj karijeri i bluesu uopšte. Veliki broj novinara i mladih muzičara bio je oduševljen kada su ih članovi benda pozvali da sviraju zajedno.

Kapije 13-og Mostar Blues & Rock Festivala otvorile su se isti dan u 20:00 sati, u MC Pavarotti, uz zvuke akustičnog bluesa kojega je izvodio Keegan Mcinroe, teksašanin koji već par godina dolazi u Mostar i svojim muziciranjem podržava ovaj Festival.
Najmlađa učesnica Festivala, desetogodišnja Zara Aksoj, uz gitarsku pratnju svog oca Attile, izvela je numeru „Fly Me To The Moon“ i pobrala sve simpatije publike za izvedbu, ali i za hrabrost.
Nakon kraćeg obraćanja Gradonačelnoka Mostara i predstavnika Ambasade SAD-a u BiH i Ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH, Festival je proglašen otvorenim.
Već tu prvu večer, svojim nastupom oduševio je  Rock School Blues Band, predstavnici  mostarske Rock škole, sa kojom MBRF ima višegodišnju saradnju u predstavljanju mladih grupa i autora. Briljantne verzije blues/rock klasika u izvedbi ovih mladih muzičara dočekane su frenetičnim aplauzima, a posljednja numera, Cockerova verzija kultne „With A Little Help From My Friends“, mnoge je dovela do suza. Ako je neko od mladih grupa opravdao pozivnicu da nastupi na MBRF-u, onda su to svakako mladići i djevojke iz Rock School Blues Band.
Već nakon njih legendarni Nine Below Zero. Ovaj londonski blues/rock band je nastao 1977. godine, do sada su objavili čak 21 album, na turnejama su nastupali sa The Kinks i The Who, a u grupi je duži period proveo i Gary McAvoy, basist Rory Gallaghera. Sjajna dinamika odabira repertoara i interakcija sa publikom, dolaze do usijanja izvedbom nezaboravne „On The Road Again“.
Za fantastičan završetak prve festivalske večeri pobrinuo se Mike Zito, američki gitarist, pjevač, tekstopisac i producent. Nakon niza albuma i rada na filmskoj muzici, sa svojom novom grupom The Wheel objavljuje album „Greyhound“, sa kojega će numera „Roll On“ biti korištena u kultnoj seriji Sons of Anarchy.
Na koncertu su izvrsno dočarali atmosferu američkog juga, čemu itekako doprinosi saksofonist Jimmy Carpenter.
Za album „Gone To Texas“, grupa Mike Zito and The Wheel je prošle godine nominovana za nagradu rock-blues album godine.

Program drugog dana, 17.7. u OKC“Abrašević“, otvorio je Jolly Jumper and Big Moe, blues duo iz Norveške, koji se predstavlja  akustičnim verzijama autorskih pjesama i covera, pa je to bio svojevrstan podsjetnik na same nastanke bluesa.
Nakon njih atmosferu je raspalio Gruhak, dubrovački sastav sa velikim koncertnim iskustvom, a koji je pravi dokaz da se i na ovim prostorima može živjeti od rock and rolla. Kombinacije najpoznatijih rock covera, od Led Zeppelin naovamo, i odlično aranžirane autorske kompozicije, ispraćene su dugotrajnim aplauzima.
Završnica večeri pripala je grupi Blues Company koja je nastala 1976. godine u Osnabrücku (Njemačka), snimili su 30 albuma, praktično su neprekidno koncertno aktivni, a kritičari su za njih jednostavno napisali: „This band is hot!“. Koncert na mostarskom Festivalu su odsvirali u ujednačenom, plesnom ritmu, što je publika sjajno prihvatila.

Posljednju festivalsku večer, 18.7. u OKC „Abrašević“, otvorio je beogradski Night Train Blues Band.
Na mostarski blues/rock Festival su pozvani nakon izvrsnog nastupa na Beer Festu, a u svojim aranžmanima jako spretno koriste usnu harmoniku.
Izvrstan vokal, sjajno muziciranje i odlične autorske numere, karakteristika su njihovog predstavljanja na MBRF-u.
Nakon njih Delta Blues Gang, grupa iz Pule, imaju već tri albuma, pa se predstavljaju svojim uradcima, nastupali su na petom European Blues Challengeu, a koncerte su održavali i u Americi. Sjajan, ne samo muzički, već i scenski nastup, obilježilo je izvrsno korištenje gitarske slide tehnike i Elizabetin vrhunski vokal.
13-i Mostar Blues & Rock Festival  svojim koncertom je zatvorio francuski sastav Big Dez, grupa koja osim usne harmonike koristi i brass sekciju, a svojim verzijama rhytm and bluesa jednostavno su rasplesali sve prisutne. Kod starijih poklonika rocka, oduševljenje je izazvala sjajna verzija Cream-ove „White Room“.

Posebnu zahvalnost dugujemo partnerima i sponzorima 13-og Mostar Blues & Rock Festivala:

Ambasada SAD-a u BiH, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Grad Mostar, British Council, Muzički centar Pavarotti, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Turistička zajednica HNK, BH Telecom, Hotel Bristol, Mostar Rock School, RDV, Dnevni list, Bljesak info, BHRT, BH Radio, Radio Sarajevo, Europlakat, Ožujsko pivo i Kriterion.

Vidimo se na 14-om Mostar Blues & Rock Festivalu.

 

13. Mostar Blues & Rock Festival
Program.

MC Pavarotti, 16.07.'15
Rock School Blues Band (BiH)
Nine Below Zero (GB)
Mike Zito and The Wheel (USA)

OKC „Abrašević“, 17.07.'15
Jolly Jumper and Big Moe (NOR)
Gruhak (CRO)
Blues Company (GER)

OKC „Abrašević“, 18.07.'15
Night Train Blues Band (SRB)
Delta Blues Gang (CRO)
Big Dez (FR)

Organizacioni tim MBRF

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES