Bosanski English

14. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL

13. – 15.07.'16

Održano je još jedno izdanje najstarije blues/rock smotre u Bosni i Hercegovini. Tim koji organizuje Mostar Blues & Rock Festival je ponovo uspio da publici priušti tri dana izvrsnog muziciranja.

Uvod u programe 14. Mostar Blues & Rock Festivala je bila promocija knjige „Iscjeljuća moć bluesa“, novosadskog pisca Tibora Nađa.
Knjiga, koja je zbog interesovanja dozivjela niz promocija u regiji, na ovaj način se predstavila i bosanskohercegovačkoj publici, a svojom tematikom govori o samom nastanku bluesa i njegovoj presudnoj ulozi u evoluciji modernih muzičkih pravaca.
S obzirom da je autor i muzičar, nakon promocije smo imali priliku čuti i njegove izvedbe bluesa na akustičnoj gitari, kada se pridružio domaćoj grupi R'N'R VOD.
U after programu, istu večer, nastupio je mostarski bend Blues Caravan, koji se predstavio repertoarom Eric Claptona, Ten Years After, The Allman Brothers Band i drugih.

Dan poslije, 14.7.  nakon ceremonije otvaranja, nastupio je Milk +, mlada grupa iz Austrije, koja se predstavila urbanim rock izrazom, sa naglašenim elementima psychedelic i grunge rocka i sigurno je da je njihov nastup ostao u sjećanju mlađih poštovalaca rocka.
Nakon njih svoj prvi album pod nazivom „U moru i plamenu“ je predstavio Zoran Čalić Band.
Do sada poznat kao gitarista sastava „Majke“, Zoran Čalić je sa ovim albumom „zatresao“ regiju, a suvišno je govoriti da njegova grupa zvuči odlično. Sa pozornice su ispraćeni velikim aplauzom.
Završnica prve večeri pripala je američkom gitaristi Popa Chubby-ju. Ovaj gitarski virtuoz se i kroz najzahtijevnije gitarske dionice „poigrava“ sa instrumentom, a sa svojom grupom je, pored nekih od najpoznatijih covera, odsvirao i svoje autorske radove. Interesantno je da je odsvirao i solo na bubnjevima, što je dodatno „raspalilo“ atmosferu u publici.

Posljednju festivalsku večer, 15.7. otvorio je ponovo mladi band, Rock School Messengers, grupa sastavljena od mladih muzičara, polaznika Mostar Rock School.
S obzirom na sjajan prošlogodišnji nastup njihovih predstavnika, ovo je logičan nastavak saradnje, ali i nastojanje organizatora da svake godine predstavlja mlade snage.
Za svoje verzije poznatih rock covera, ovi mladi muzičari su dobili snažan aplauz.
Nakon njih izvrsni zagrebački Small House Brown, grupa sastavljena od iskusnih muzičara, a koja u svojoj formaciji koristi i usnu harmoniku. Postoje preko deset godina, predstavljaju se energičnim bluesom američkog juga, a na repertoaru su im velikani:Robert Johnson, Muddy Waters, J.L. Hooker i drugi. Sjajan ritam koji su držali tokom cijelog nastupa bio je pravi uvod za istinske rock velikane, Yu Grupu.
Njihov posljednji nastup na mostarskom blues/rock festu iz raznih razloga nije imao dovoljnu minutažu. Tada su organizatori obećali da će to ispraviti. I upravo Yu Grupa je dvosatnim koncertom završila 14-tu ediciju Mostar Blues & Rock Festivala.
Najdugovječniji su band u regiji, praktično rock legende, vlasnici niza odličnih albuma, singlova i rasprodanih koncerata. Bez pauze redali su se njihovi najpoznatiji hitovi, naravno otpjevani sa velikim horom zvanim publika.

Za tim koji organizuje Mostar Blues & Rock Festival najveća negrada je zadovoljna publika, publika koja na naše programe dolazi iz cijele Evrope. Nagrada su i nastupi mladih grupa koji pokazuju da dolaze nove generacije sjajnih muzičara koji se predstavljaju blues/rock izrazom.
Zbog toga ćemo nastaviti dalje!

 

14. Mostar Blues & Rock Festival
Program:

13.7.'16 – MC Pavarotti
Promocija knjige „ISCJELJUJUĆA MOĆ BLUESA“, autor TIBOR NAĐ (SRB)
After program:
R'N'R VOD (BiH)
BLUES CARAVAN (BiH)

14.7.'16 – MC Pavarotti
MILK + (A)
ZORAN ČALIĆ BAND (CRO)
POPA CHUBBY (USA)

15.7.'16 – MC Pavarotti
ROCK SCHOOL MESSENGERS (BiH)
SMALL HOUSE BROWN (CRO)
YU GRUPA (SRB)

Organizacioni tim MBRF

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES