Bosanski English

15. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL

21. – 22.7.'17

Karakterisitike petnaestog festivalskog izdanja su odlično muziciranje i brojna publika koja je uživala dva dana.
Konceptualno Festival je bio usmjeren obilježavanju pedesete godišnjice nastanka pokreta djece cvijeća, koji zvanično postoji od njihovih prvih okupljanja u San Francisku 1967. godine.
Svojim programom, porukama, ali i scenskim izgledom i ostalim vizualima, Mostar Blues& Rock Festival je naglašavao upravo te poruke mira, slobode, muzike i ljubavi.
Već na samom otvaranju nastupio je Mostar Rock School Band, najmlađi učesnici Festivala.
Cijeli nastup posvetili su Woodstock festivalu, najznačajnijem festivalu tog pokreta, izvodeći numere koje su obilježile taj istorijski koncert.
Nimalo lak repertoar, ali izvrsna izvedba tih mladih ljudi, oduševili su prisutne koji su ih sa pozornice ispratili ovacijama.
Bolje otvaranje Festivala nije moglo.
A onda Amerikanke, tačnije Njujorčanke. Pet mladih dama koje su britkim riffovima i izvrsnim scenskim nastupom prikazale odličan koncert. Pored autorskih kompozicija, odsvirale su i nekoliko blues/rock klasika, završivši nastup u energičnom ritmu.
Za zavidno muzičko znanje i sjajan kontak sa publikom nagrađene su velikim aplauzom.
Grupa koja je zatvorila prvu večer je Kepa & Free Spirits, kragujevački sastav kojeg je okupio legendarni bubnjar grupe Smak, Slobodan Stojanović Kepa.
Na fonu Smaka, ali u potpuno novim aranžmanima, nizale su se numere koje su obilježile jedno vrijeme. Nepravilni ritmovi i koketiranje sa jazz/blues fuzijom, učinili su ovaj koncert posebnim.
Dionice koje je odsvirao Mihael na gitari i Anin vokal prepun bluesa, dali su numerama Smaka potpuno novu dimenziju.
Vrlo zahtijevno i jako interesantno, a kvalitet je publika i te kako prepoznala.
Druga noć je počela u klupskoj atmosferi, ali sa legendom na sceni.
Mick Clarke je britanski blueser koji svira od 1968. a nastupao je sa imenima kao što je Freddie King.
Sa svojim bendom prisutne je "provozao" od samih početaka bluesa, posebno klupskog, do maestralnog sviranja blues/rocka i rock and rolla.
Čuli smo njegove najznačajnije autorske radove, kao i poznate blues/rock standarde.
Jedan od ciljeva Mostar Blues & Rock Festivala je predstaviti neafirmisane grupe i pružiti im priliku da nastupe na istoj pozornici zajedno sa velikima. Mostarski sastav Malter Ego je nedavno objavio svoj prvi album, smatramo da je to jako važan trenutak za svaki bend, ali pored toga radi se i o odličnim muzičarima, pa su to bili razlozi da dobiju pozivnicu za Festival.
Odužili su se sjajnom svirkom.
Posljednja grupa koja je nastupila na Mostar Blues & Rock Festivalu su Kojoti, dobro znani svim poklonicima fiju-briju pokreta sa početka devedesetih, kada su uz Majke bili predvodnici rock scene.

Vratili su se nakon tišine duge sedamnaest godina, ali već nakon prve numere bilo je jasno da su jednako energični i žestoki kao nekada. Ali sada puno iskusniji.
Sigurno je da će prepuni Muzički centar Pavarotti dugo pamtiti ovaj koncert na kojem su se smjenjivale njihove nezaboravne: "Razuzdan i lud", "Hodala je pola metra iznad zemlje",
"Halucinacija", "Izgubljen u svemiru", "Zajaši zmaja" i "Trese, lupa, udara".
Tim koji organizuje Mostar Blues & Rock Festival se želi zahvaliti svim partnerima koji su pomogli realizaciju uz pozdrav do narednog, šesnaestog izdanja.

Organizacioni tim MBRF

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES