Bosanski English

16. MOSTAR BLUES & ROCK FESTIVAL

19.7. – 20.7.'18

Karakteristika ovogodišnje festivalske edicije je, nakon nekoliko godina, povratak na veliku scenu, u prostor obnovljenog Sportskog centra „Kantarevac“ u samom središtu Mostara.
Samo po sebi, to je dobra vijest, ali takvi potezi zahtijevaju puno veći angažman u programskoj i produkcijskoj organizaciji.

Nakon zahtijevnih priprema, festivalsku zavjesu je podigao Henrik Freischlader Band.
Uz pratnju vrlo iskusne i „čvrste“ ritam sekcije, ovaj gitarski virtuoz je pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih evropskih gitarista.
Spretno vođen nastup prikazao nam je njegove autorske radove, ali i vještinu sviranja zahtijevnih standarda.

A onda najzvučnije ime ovogodišnjeg Festivala, Lucky Peterson.
Američko blues majstor, vlasnik velikog broja antologijskih albuma, muzičar koji je svirao sa imenima kao što su Buddy Guy, Eric Clapton i BB King.
Grupa The Organization je fantastično dinamički pratila Petersona, bilo da svira klavijatute ili gitaru, od modernog izraza bluesa američkog sjevera do lirskih delta standarda.
Na koncertu mu se pridružila Tamara Tramell, dugogodišnja pratilja na pozornici, i oduševila prisutne svojim vokalnim mogućnostima.

Za kraj prve večeri – Goran Bare i Majke. O njima je teško reći nešto novo, ipak treba spomenuti da je novi album „Nuspojave“ doslovno „prodrmao“ regiju i izbacio nekoliko hitova poput „Ljubav krvari“, „Skarabej go go“, „Osvijesti me“  itd.
Na Mostar Blues & Rock Festivalu smo čuli promociju tog albuma koji odiše velikom zrelošću rock izraza, a za kojeg kritičari s pravom kažu „da ga treba znati slušati“.
Drugi dio koncerta, od „Mršavog psa“ do „Teške boje“ Bare i, nikad bolje Majke, su otpjevali zajedno sa mnogobrojnom publikom.

Prvi na sceni drugog festivalskog dana su bili polaznici Mostar Rock School.
Najmlađim učesnicima Festivala sigurno nije lako predstaviti se na istoj pozornici sa poznatim imenima, ali su uspjeli pokazati sigurnost i zavidno vladanje instrumentima.
Inače, jedan od ciljeva Festivala je pružiti šansu mladim grupama i dati im motivaciju za dalji rad. Dan prije, ovi mladići su prisustvovali radionici sa članovima grupe The Organization i stekli iskustva u rukovanju pojačalima, efektima i binskom tehnikom za vrijeme pripreme tonske probe.

Nakon njih beogradska Zona B, grupa sastavljena od iskusnih muzičara koju je predvodio bard usne harmonike, Pera Joe.
Izvrsno posložen repertoar, aranžerski zanimljivo i svirački vrlo kvalitetno, opis je njihovog nastupa. Pored numera sa svojih albuma, Zona B je finiširala sa izvrsnim obradama blues klasika.

Todd Sharpville Band je trio, a to uvijek plijeni pažnju iskusnih slušalaca jer se radi o najzahtijevnijoj muzičkoj formaciji.
Već nakon nekoliko taktova bilo je jasno da ćemo slušati izvrsnu izvedbu, kako autorskih tako i starih dobrih blues/rock numera. Britak zvuk Toddove gitare i frenetična pratnja njegove sekcije, jednostavno nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Bila je to prava percepcija modernog britanskog blues/rocka.

Zavjesu na 16. Mostar Blues & Rock Festival spustila je grupa Električni orgazam.
S obzirom da rade preko 30 godina, i njih je teško posebno predstaviti.
Ipak, u Mostar su došli predstaviti svoj novi album „Gde smo sad“, njihov dvanaesti po redu.
Zadržali su stari zvuk, ali stilski je album jako interesantan, što se moglo vidjeti i po reakcijama publike.
A onda, dobre stare numere u energičnoj izvedbi donose sjećanja na najbolje dane ovog benda. Svakako, vrlo kvalitetan koncert.

Programi 16. Mostar Blues & Rock Festivala su predstavili sedam bendova i dvije promocije albuma.

Nastavljamo dalje.

Posebnu zahvalnost dugujemo Ambasadi SAD-a u BiH, Gradu Mostaru i Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Hvala svima koji su pomogli.

Organizacioni tim Mostar Blues & Rock Festivala

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES