Bosanski English

17. Mostar Blues & Rock Festival

MC Pavarotti, 20.7. – 21.7.'19

Programski pregovori i pripreme za ovogodišnji Festival su trajali mjesecima, ali u konačnici se pokazalo da je program izvrsno koncipiran i dinamički odlično postavljen.

Putnik sa gitarom, Teksašanin, Keegan McInroe je praktično podigao festivalsku zavjesu.
Podsjetio je prisutne na same korijene bluesa i zvuk nastao u dolini Mississippija, ali i evoluciju akustičnog izraza na sceni Amerike.

Već odavno je pravilo da Mostar Blues & Rock Festival predstavlja mlade autore i grupe. Ovaj put je taj zadatak pripao grupi Mors Rumors, mostarskom bendu koji je ponikao u Mostar Rock School. Bez obzira što se radi o mladim muzičarima, zvučali su vrlo upečatljivo pokazujući veliko uživanje u muziciranju, iako su sebi postavili vrlo zahtijevan repertoar.

Tomislav Goluban je već etablirano ime na blues sceni. Sa zagrebačkom ekipom je održao odličan koncert koji je sačinjen od autorskih kompozicija sa njihovih albuma, a u aranžmanima je vrlo spretno protkana Tomislavova usna harmonika, što je, svakako, dalo posebnu atmosferu i originalni blues sound njegovom bendu.

Paulo Mendonca, švedski gitarski virtuoz, je nakon samo nekoliko taktova rasplesao sve prisutne i odmah opravdao ulogu headlinera. Iako su na sceni muzički trio, zvučali su bogato i britko, na momente dodirujući hard rock izraz pomiješan sa funky ritmom.

Prvi bend drugog festivalskog dana je Dr. Project Point Blank. Beogradski doajeni bluesa su nakon 17 godina ponovo zakoračili na daske mostarskog Festivala. Predstavili su kompozicije sa novog albuma, ali i odsvirali numere po kojima ih pamtimo.

Slovenački bend Prismojeni Profesorji Bluesa su vjerovatno najveće otkriće ovogodišnjeg Mostar Blues & Rock Festivala. Iako mlad bend, njihovo muziciranje je toliko zrelo da nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim. Repertoarom naslonjenim na gitarskog maga, Jimi Hendrixa, i stylingom iz tog vremena, nametnuli su se kao bend koji je podsjetio da se ove godine obilježava 50 godina od održavanja Woodstock Festivala, najznačajnije smotre u modernoj pop-rock kulturi.

Doyle Bramhall II, američki muzičar koji je učestvovao na snimanju toliko albuma da ih je nemoguće sve pobrojati, aktuelni gitarista Eric Clapton Benda, je svojim koncertom zatvorio ovogodišnji Festival. Nizale su se autorske kompozicije, ali i vrlo ukusno urađeni coveri Bob Dylana, Jimi Hendrixa i drugih. Taj ljevoruki virtuoz je sa svojim bendom na jedan poseban, umjetnički način, predstavio svoje viđenje muziciranja i opravdao titulu predvodnika novog pravca u gitarističkom svijetu.
Svakako treba spomenuti i izvrsnu muzičku radionicu za mlade koju je održao Doyle Bramhall i članovi njegove grupe.

Programski, produkcijski, ali i posjećenošću, 17. Mostar Blues & Rock Festival je opravdao očekivanja.
Pored ostalih, posebno se zahvaljujemo Ambasadi SAD-a u BiH, Gradu Mostaru i Muzičkom centru Pavarotti.

Organizacioni tim Mostar Blues & Rock Festivala

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES