Bosanski English

1. MOSTAR BLUES FESTIVAL
05.09. – 06.09.2003.

U septembru 2003. godine, u Muzickom centru Pavarotti, održan je prvi festival blues muzike u Bosni i Hercegovini. Iniciran od strane bosanskohercegovackih muzickih entuzijasta, uprkos brojnim preprekama, od ideje uspijeva postati realnost, a ucešcem imena kao što su Dado Topic, "Telephone Blues Band" i "Point Blank", skrece na sebe veliku pažnju publike i medija.

Ostvareni su i svi ciljevi koje je postavio Organizacioni tim festivala: ucešce mladih, neafirmisanih grupa, doniranje sredstava od prodanih ulaznica u humanitarne svrhe, okupljanje mladih iz cijele regije u cilju prevazilaženja razlika medu njima, aktivno ucešce mladih u neposrednoj realizaciji festivala, doprinos urbanizaciji muzicke kulture u BiH itd.

Mostar Blues Festival je imao humanitarni karakter, sav prihod od ulaznica je doniran Domu za djecu bez oba roditelja. Zbog izuzetno zapaženih nastupa na ovom festivalu, Dado Topic i "Point Blank" su se našli u kandidaturi za nagradu "Davorin", najprestižnije muzicko priznanje u Bosni i Hercegovini.

Mostar Blues Festival je proglašen kulturnim dogadajem mjeseca u BiH, a program festivala emitovan je i putem satelita.
Sponzori festivala bili su: SFOR (zlatni sponzor), Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Schüler Helfen Leben i Hotel Bristol.
Medijski sponzori: Mreža plus i RTV Mostar, medijski partneri: Radio Stari Grad Sarajevo i Studio 88 Mostar.

Program:

05.09.2003.
HAPPY FUNK – BiH
ONE MAN BAND – BiH
GENTLEMEN'S CLUB – BiH
POINT BLANK - SCG

06.09.2003.
BAD BLUES BAND – BiH
TELEPHONE BLUES BAND & DADO TOPIC – HR
WALTER NEUGEBAUER - HR
Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES