Bosanski English

2. MOSTAR BLUES FESTIVAL
16.07. – 22.07.2004.

IIzuzetan interes publike, muzickih znalaca i medija, te veliko zanimanje za blues kao muzicku formu, bili su razlozi zbog kojih je zapocela organizacija drugog internacionalnog blues festivala.
I drugi blues fest se organizuje u sklopu tradicionalne manifestacije "Mostarski ljetni festival", koja je ove godine u potpunosti bila posvecena ceremoniji otvaranja Starog mosta, cime je Mostar Blues Festival uvršten u visokokvalitetne programe.

Ovogodišnji blues festival je održan u Muzickom centru Pavarotti i trajao je sedam dana, u periodu od 16. do 22. jula, i kao i prošlogodišnji, imao je humanitarni karakter. Cjelokupan prihod od ulaznica doniran je mostarskom Centru za prevenciju i izvanbolnicko lijecenje ovisnosti.
U nastojanju da zadrži, ali i poboljša programski i organizacijski nivo prošlogodišnjeg festivala, organizacioni tim je odlucio da, u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH, u sklopu festivala prikaže i sedam dokumentarnih filmova o bluesu.
Filmovi tematski prikazuju evoluciju bluesa, od pocetaka do danas, i percepcijski su najkvalitetniji materijal o toj muzickoj formi, a radili su ih najpoznatiji americki režiseri kao što su Martin Scorsese, Wim Wenders, Clint Eastwood itd.
Jedno od osnovnih usmjerenja ovog festivala je da pruži priliku mladim grupama, uvrštavajuci ih u program zajedno sa velikim muzickim imenima.
U koncertnom dijelu prve festivalske veceri nastupile su mostarske grupe Ten Dollar Band i Magla, koje su u potpunosti opravdale ocekivanja zahtijevne publike predstavivši se kvalitetnim muziciranjem uzivo.
Nosilac prve festivalske veceri je bila kultna zagrebacka grupa Stop, koja je dvosatnim programom podsjetila na muzicke radove legendarnog gitariste Jimi Hendrixa, kome je bio posvecen prvi festivalski dan.
Drugu festivalsku vece otvorio je mostarski band Triple Trouble, sa programom Stevie Ray Vaughan-a, a nakon toga nastupio je Bad Blues Band, koji se predstavio materijalom za svoj prvi album.
Švedski sastav Midnight Train, nosilac druge veceri, izveo je kompozicije sa svog posljednjeg albuma "Alligator", za koji su dobili niz nagrada. Sponzori ovogodišnjeg Mostar Blues Festivala su bili: SFOR (zlatni sponzor), Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Švedska organizacija Sida, Švedski institut i Muzicki centar Pavarotti. Medijski sponzori: Mreža plus i RTV Mostar, a medijski partneri: Studio 88, Radio Stari grad Sarajevo, Radio X, Radio dobre vibracije i web site 24 sata. info.
Mostar Blues Festival je manifestacija urbane koncepcije, i kao takva plijeni sve vecu pažnju, kako publike tako i medija.

Koncertni program:

16.07.2004.
TEN DOLLAR BAND – BiH
MAGLA – BiH
STOP – HR

17.07.2004.
TRIPLE TROUBLE – BiH
BAD BLUES BAND – BiH
MIDNIGHT TRAIN – SWE

FILMOVI O BLUES-u:

16.07.'04. – Martin Scorsese – "Feel like going home"
17.07. '04. – Wim Wenders – "The Soul of a Man"
18.07. '04. – Richard Pearce – "The Road To Memphis"
19.07. '04. – Charles Burnett – "Warming by the devil's fire"
20.07. '04. – Marc Levin – "Godfathers and sons"
21.07. '04. – Mike Figs – "Red, White & Blues"
22.07. '04. – Clint Eastwood – "Piano Blues"

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES