Bosanski English

3. MOSTAR BLUES FESTIVAL
14.07. – 16.07.2005.

U julu 2005. u Muzickom centru Pavarotti, odrzan je treci internacionalni Mostar Blues Festival.Uprkos cinjenici da je iznalazenje finansija opet bio najveci problem, festival je, za razliku od dva prethodna, u koncertnom programu trajao tri dana. Po misljenju muzickih kriticara, publike i medija, festival je napravio znacajan pomak i ponudio raznovrstan i kvalitetan program, predstavljajuci autore koji sviraju tradicionalni blues, urbani rhytm & blues, fuziju rocka i jazza sa bluesom te akusticni blues. Bez ikakvih subjektivnih pretenzija, treba reci da su mlade blues grupe iz regije pokazale zavidan nivo live muziciranja i opravdale poziv da se nadju na istoj pozornici sa mnogo poznatijim imenima. Program je poceo sa nastupom plesacice Inge Krpo, clanice plesnog studija "Flash".

Odlicno izvedena koreografija na pjesmu Joni Mitchell - "Woodstock", podsjetila je na najznacajniji festival u istoriji moderne muzike.
Prvi put su nastupili i blues muzicari iz SAD-a, pjevacica Michelle David i poznati klavijaturista Mike del Ferro. Izvedba nekoliko starih standarda prisutne je dizala na noge, pa se pokazalo dobrim da je festival otvoren sa autorima iz zemlje bluesa.
Pratio ih je izvrstan BH trio: Amar Cesljar – bubnjevi, Dinko Simunovic – kontrabas i Dino Sukalo – gitara.
Druga festivalska vece otvorena je nastupom Triple Trouble Blues Band, mostarske grupe koja je odlicno odsvirala zahtijevan program posvecen legendarnom gitaristi Stevie Ray Vaughan-u.

Goran Bare i njegovi "Placenici" su pazljivo biranim repertoarom atmosferu dovodili do usijanja, sto se moglo i ocekivati s obzirom na njihovu popularnost i cinjenicu da prvi put sviraju u Mostaru.
Posljednji festivalski dan zapoceo je nastupom sarajevske kantautorice Lejle Catovic. Savršena kombinacija akusticne gitare i glasovnih harmonija. Herzegowina Blues Project je grupa koja se okupila posebno za ovaj festival, a cine je provjereni muzicari. Iako je muzicki trio zahtijevna formacija, pokazali su da sviraju odlican blues.
Tuzlanski "No Rules" se predstavio autorskim repertoarom, sto je za svaku pohvalu. Odlicno uradjena sinteza rocka i rhytm & bluesa. "Chicken Shack Blues Band", splitski blues kvintet, izveo je standarde Muddy Watersa, jednog od najvecih blues autora. Izuzetno dobri aranzmani, neizostavna usna harmonika i odlican vokal, donijeli su im titulu najugodnijeg iznenadjenja na Mostar Blues Festivalu.

I ovogodisnji festival, kao i prethodni, je zadrzao humanitarni karakter, pa je sav prihod od ulaznica doniran Udruzenju roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama "Sunce" u Mostaru. Posebnu zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi Mostar i Ambasadi SAD-a u BiH, bez cije pomoci se festival ne bi realizovao. Hvala i ostalim sponzorima i svima koji su pomogli.


Program:

14.07.'05. – 21:00 sati

Otvaranje festivala
Inga (BiH) – "Woodstock Dance"
Mike del Ferro and guests (USA/BiH) – Mike del Ferro (klavijature), Michelle David (vokal), Amar Cesljar (bubnjevi), Dinko Simunović (kontrabas), Dino Sukalo (gitara)

15.07.'05. – 21:00 sati

Triple Trouble Blues Band (BiH) – Tribute to Stevie Ray Vaughan
Goran Bare i "Placenici" (HR)

16.07.'05. – 21:00 sati

Lejla (BiH) – "Sounds of Heaven"
Herzegowina Blues Project (BiH)
No Rules (BiH)
Chicken Shack Blues Band (HR) – Tribute to Muddy Waters

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES