Bosanski English

4. MOSTAR BLUES FESTIVAL
10.07. - 13.07.2006.

U periodu od 10. do 13. 07. u Muzičkom centru Pavarotti je održan 4. internacionalni Mostar Blues Festival. Prisjećajući se početaka od prije nekoliko godina, jasno je da ova manifestacija poprima konture evropskih muzičkih smotri, kako organizaciono tako i programski. Cijelu tehničku pripremu festivala pratila je kiša, donoseći organizatorima niz problema sa scenom i opremom. Dan prije početka festivala olujni vjetar je srušio scenu i oštetio dio opreme. Kiša nije dozvoljavala da se održe probe sistema svjetla i tona. I na onom legendarnom Woodstock festivalu je padala kiša, pa ipak je postao najznačajniji festival u istoriji moderne muzike.
Izgleda da je kiša i na Mostar Blues Festivalu bila znak za vrhunsko muziciranje.
Nakon svečanosti otvaranja festivala, nastupio je Marin Zadro ili One Man Guitar, i odsvirao niz poznatih blues klasika, od Hendrixove "Hear My Train Coming" do blues radova Rory Gallaghera. Ipak, najvažnije je da je Marin predstavio i svoje autorske radove, što je publika odlično prihvatila. Sada već postaje pravilo da se grupe mjesecima prije okupljaju posebno za ovaj festival. Na taj način se predstavila i grupa The Blues News, sastavljena od izvrsnih poznavalaca ovog muzičkog pravca. Bez imalo pretjerivanja, njihov nastup je bio vrhunski, za što su dobili pohvale sa pozornice i od američkih muzičara.

Višemjesečni trud organizatora da na festival dovedu američkog blues majstora Danny Sheparda urodio je plodom, pa je grupa Dany Separd & Friends ipak privukla najveću pažnju tog prvog festivalskog dana. Dany Shepard je četiri puta zaredom proglašen najboljim blues vokalom Floride, a gotovo da ne postoji značajnije muzičko ime sa kojim nije sarađivao. Njihov koncert u hard blues maniru, pokazao je svu vještinu muziciranja uživo.
Drugi festivalski dan održana je radionica bubnjeva na kojoj je predavač bio engleski bubnjar, član Innes Sibun Banda.
Za taj dan se dugo tražila karta više, jer je nastupao Mostar Sevdah Reunion i Ljiljana Petrović Buttler. U prepunom Pavarotti centru, na koncertu koji je trajao više od dva sata, odsvirali su repertoar koji je dobrim dijelom otpjevala i publika, te ih zasluženo pozvala na dva bisa. Bila je to noć bluesa sa juga Bosne i Hercegovine, kako zapadnjaci često definišu njihovu muziku.
Posljednji festivalski dan, naravno opet nakon kiše, na sceni su bili gitarista akustičar Koća i saksofonista Mr. Chemistry, splitski dvojac koji se predstavio repertoarom koji obuhvata period od delta bluesa do moderne blues ekspresije. Neobična sinteza ova dva instrumenta pokazala se kao pun pogodak.

Novosadski "Šinobusi" su opravdali teoriju da i mladi bandovi mogu napraviti odličnu svirku. Sat vremena energičnog, urbanog bluesa, sa odličnim aranžmanima i spretno korištenom usnom harmonikom dokaz su da se od "Šinobusa" tek očekuje puno dobre svirke.
Nastup britanskog gitariste Innes Sibuna i njegove grupe je jednostavno bio praznik bluesa. Od čovjeka koji sarađuje sa Robert Plantom i nije se drugo očekivalo. Virtuozne solo dionice, često odsvirane u publici i uz snažnu pratnju banda, odlika su ovog koncerta. Bio je to blues iz duše i nadamo se da ćemo Innesa ponovo vidjeti u Mostaru.
Zvuk na festivalu je bio odličan, sve pohvale majstorima tona koji su ulagali maksimum. Veliko hvala sponzorima. Organizacioni tim se posebno zahvaljuje Emiru Bukovici na pomoći u realizaciji koncerta Danny Sheparda.

U toku festivala su prikazane video projekcije "Izaberi život ne drogu" u produkciji EUPM, a prihod od ulaznica je doniran Udruženju roditelja za borbu protiv ovisnosti.


Program

10.07.
20:30h – Marin – One Man Guitar (BH)
21:00h – The Blues News (BH)
21:45h – Video projekcija "Izaberi život ne drogu", produkcija EUPM
22:00h – Danny Shepard & Friends (USA)

12.07.
12:00h – Drum workshop
20:45h – Video projekcija "Izaberi život ne drogu", produkcija EUPM
21:00h – Mostar Sevdah Reunion & Ljiljana Petrović Butler (BH)

13.07.
20:00h – Koća feat. Mr. Chemistry (CRO)
21:00h – Šinobusi (SER)
21:45h – Video projekcija "Izaberi život ne drogu", produkcija EUPM
22:00h – Innes Sibun Band (UK)

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES