Bosanski English

5. MOSTAR BLUES FESTIVAL
12.07. - 21.07.2007.

Nakon zahtijevnih priprema, 5. MBF je zapoceo 12.7. sedmodnevnom revijom filmova o bluesu. Filmovi dokumentuju period od nastanka bluesa u dolini Mississippija do razvoja modernog blues izraza nastalog u Chicagu. S obzirom da su filmove radili režiseri svjetskog glasa (Scorsese, Eastwood, Wenders itd.) s pravom su proglašeni najboljim ikada snimljenim filmovima o bluesu.

Koncertni program festivala poceo je 19.7. u MC Pavarotti. Na koncertu nazvanom Open Stage, predstavile su se mlade blues snage svirajuci po prvi put zajedno. Takav session program je gotovo zaboravljen nacin komuniciranja medu muzicarima, a pokazao se kao pun pogodak jer je medu prisutnima bio veliki broj njih koji su htjeli na sceni pokazati šta znaju. Svakako da to posebno raduje organizatore, s obzirom da je predstavljanje mladih bandova i autora i bila inicijacija ovog festivala.

Dan poslije, takoder u Pavarotti centru, publici se predstavila mlada autorica Zana Mesihovic i njen The Band, sastavljen od muzicara iz Sarajeva, Švedske i Mostara. U unplugged formaciji izveli su nekoliko Zaninih autorskih radova, ali i neke od blues standarda.

Nakon toga na scenu je izašao Miroslav Evacic Trio. Vec u prvim taktovima osjetio se jak uticaj ethno motiva i posebnosti vokalnog izraza. Ekspresije na tamburi i slide gitari, pracene samo saksofonom i bas gitarom, nagradivane su brojnim aplauzima prisutnih kod kojih se osjecalo olakšanje jer konacno slušaju nešto što ne podsjeca na "urbanu" elktronsku scenu. Uostalom, Evacic je od prošle godine vlasnik nagrade Porin, a originalnost koncerta koji je priredio prisutnima ce ostati u sjecanju.

Festivalski dan za koji je vladao najveci interes je bio subota 21.7. a desio se na Španskom trgu. Angažovan je najbolji sistem zvuka i rasvjete, a binska oprema je zakupljena od poznatog sarajevskog Jazz festivala.

Nešto poslije 21 sat svoj nastup je poceo Marin Zadro, mladi autor koji se predstavlja kao The One Guitar Story, a koji je na akusticnoj gitari izveo remek djela R. Gallaghera i J. Hendrixa, ali i kompozicije koje je sam pisao. Komentar je – izvrsno.

Oko 22 sata na sceni su bili clanovi Snowy White Blues Quarteta: Darren Abraham - bubnjevi, Kuma Harada - bas gitara, Sam Vernon Beste - klavijature i Snowy White - gitara i vokal. Mediji su koncert nazvali – velika muzicka magija u Mostaru. Gitarska rješenja Snowy White-a nosila su influens na najbolje dane Peter Greena, Pink Floyda, Roger Watersa, ali i na njegova autorska ostvarenja. Vrhunsko vladanje dinamikom i aranžmanska kreacija, posebno gitarskih linija, pretvorit ce ovaj koncert u muzicki san kakav Mostar nije nikad sanjao. Nakon dva sata te magije ugasila su se svjetla petog Mostar Blues festivala.

5. Internacionalni Mostar Blues Festival su podržali: Grad Mostar – Gradska uprava, Ambasada SAD-a u BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Muzicki Centar Pavarotti i Kantonalno ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta.

Mediski pokrovitelji bili su: RTV Mostar, Radio dobre vibracije, Black Sun Production i portali 24sata.info i Vjesnik.info.

 

Program

12. – 18. 07.'07 - Blues filmoteka – projekcije filmova o bluesu

19.07.'07 – MC Pavarotti – 21:00h
Open Stage

20.07.'07 – MC Pavarotti – 21:00h
Zana & The Band (BiH)
Miroslav Evaćić Trio (CRO)

21.07.07 – Španski trg – 21:00h
The One Guitar Story (BiH)
Snowy White Blues Quartet (UK)Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES