Bosanski English

6. MOSTAR BLUES FESTIVAL
21.07. - 23.07.2008.

U periodu od 21.7. do 23.7. odrzan je jos jedan blues festival, sa dosta grupa, puno dobre muzike, raspolozenom publikom i kisom.
Novost je da je od ove godine na Mostar Blues Festivalu otvoren Rock stage, nastojimo tako tu besmrtnu muzicku formu, koja je u biti dijete bluesa, vratiti na BH scenu i medju mlade.

Prva festivalska noc je tradicionalno odrzana u Muzickom centru Pavarotti. Nastupili su izvrsni Texas Flood, beogradski sastav koji je znalacki odabranim repretoarom odusevio veliki broj prisutnih. Spretno kombinujuci autorske i kompozicije velikih blues majstora, Texas Flood je izmamio ovacije.

Nakon njih uslijedio je ritmicki dosta mirniji nastup grupe King George & Bosnia Express, ali sama pojava King George-a, covjeka koji je stvarao sa Janis Joplin i Jimi Hendrixom bila je dovoljna da publika dodje na svoje.

Drugi festivalski dan je odrzan na platou ispod Starog mosta, po mnogima najatraktivnijoj koncertnoj lokaciji u BiH.

Prvi je nastupio BH band Ball and Chain, a s obzorom da su na Rock stage-u tako su i koncipirali nastup. Zavrsili su sa antologijskom Smoke On The Water, za zagrijavanje publike vise nego dobro.

Nakon toga je splitski Harpoon Boogie Blues Band odsvirao repertoar koji obuhvata blues Chicago skole pa sve do muzickih usmjerenja sa ovih prostora. Spretno koristenje usne harmonike odusevilo je publiku.

A onda Goran Bare i Majke, dva sata cistog, iskrenog rocka i fascinantna karizma jednog od najboljih, slobodno cu reci, evropskih frontmena. Uprkos hladnom vremenu, svi koji su bili na obali Neretve, tu noc su sa Baretom i Majkama otpjevali sve pjesme.

Posljednji festivalski dan je poceo koncertom sarajevske grupe Don Guido i Misionari. Muzika sa zanimljivim aranzmanima prozetim odlicnim gitarskim dionicama, ukusno ubacene udaraljke i dobri vokali, karakteristika su njihovog nastupa.

Sam izlazak na scenu planetarno popularne grupe Tito & Tarantula izazvao je freneticno odusevljenje. Izveli su bezvremenske hitove iz onih kultnih filmova za koje su radili soundtrack, ali i pjesme sa novog albuma.

U jednom momentu na pozornici se naslo 30-ak ljudi iz publike koji su na Titov poziv, zajedno s grupom, plesali i pjevali. Takva atmosfera i odlicno muziciranje odusevilo je nekoliko hiljada prisutnih.

Organizacioni tim koji radi ovaj festival smatra da se ostvaruju ideje festivala, predstavljanje mladih grupa i iz godine u godinu sve bolji program.

6. Mostar Blues Festival su podrzali: Grad Mostar, Ambasada SAD-a u BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Muzicki centar Pavarotti, Ministarstvo civilnih poslova, Hypo Banka, Heineken, Sarajevski kiseljak i Sarajevo osiguranje. Medijski pokrovitelji su: Radio dobre vibracije, RTV Mostar, Pincom, 24.sata.info i vjesnik.info. Organizacioni tim Mostar Blues Festivala se zahvaljuje svima koji su pomogli realizaciju ove medjunarodne manifestacije.

Program

21.07.'08 - MC Pavarotti – 21:00h
Texas Flood (SRB)
King George & Bosnia Expres (USA/SWE)

22.07.'08 – Plato ispod Starog mosta – 21:00h
Ball & Chain (BiH)
Harpoon Boogie Blues Band (CRO)
Goran Bare i Majke (CRO)

23.07.'08 - Plato ispod Starog mosta – 21:00h
Don Guido & Missionares (BiH)
Tito & Tarantula (USA)Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES