Bosanski English

7. MOSTAR BLUES FESTIVAL
20.07. - 22.07.2009.

U godini svih mogucih kriza i recesija, odrzan je sedmi internacionalni Mostar Blues Festival. Visemjesecni pregovori sa sponzorima i utrka sa vremenom, na momente su dovodili u pitanje odrzavanje ove manifestacije.
Festival je, nakon ceremonije otvaranja, na kojoj su se publici obratili predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, Gradske uprave Mostar i organizatora, zapoceo plesom. Mladi plesaci iz nekoliko mostarskih plesnih klubova su izveli koreografije na temu izvornih blues standarda. Krivac za ideju takvog plesa i izvrsne koreografije je plesni instruktor, amerikanka Ashley Fargnoli.
Nakon plesaca nastupila je mlada mostarska pjevacica Anja Rikalo i izvela odlicnu verziju bluesa Ette James. Interesantno je da je Anja nastupila bez prateceg banda, isticuci tako velike glasovne mogucnosti.

Nestrpljenju publike dosao je kraj izlaskom na scenu americkog gitariste Shermana Robertsona i grupe Blues Move. Sherman je rodjen u Louisiani, a muzicku zrelost je stekao u Texasu, pa smo mogli cuti vrlo interesantnu sintezu tradicionalnog i bluesa Chicago skole. Shermanov repertoar je obuhvatio njegove najznacajnije radove, kao i izvedbe blues standarda, a band Blues Move je savrseno pratio gitaristu. Po pravilu, nastupi americkih umjetnika festivalu ovakve vrste daju posebnu dimenziju.

Drugog festivalskog dana, nakon video projekcije American Folk Blues Festivala, na scenu je izasao Dado Topic. Sam sa gitarom, izveo je nekoliko blues komozicija koje su odusevile prisutne i pokazale zasto je Dado no.1 kada su u pitanju rock pjevaci u ex-Yu.
A onda je sa odlicnim bandom Time After Time predstavio ono najvaznije sto je uradila grupa Time, ali i stvari iz perioda samostalne karijere. Organizatori MBF-a su Dadi Topicu na pozornici urucili skulpturu, rad mostarskog umjetnika Esada Brkica, povodom obiljezavanja 45 godina umjetnickog rada.
Koncert Dade Topica jednostavno nikada ne treba propustiti.

Trecu festivalsku noc mediji su nazvali "slag na sve", a koliko je to opravdana konotacija pokazao je i intres za taj koncert Majki u unplugged verziji. Na koncert su dosli njihovi poklonici iz cijele regije, pa su ulaznice jednostavno razgrabljene. U uzavreloj atmosferi, publika je otpjevala doslovno svaku rijec sa Baretom, a izuzetno raspolozene Majke su pokazale zasto su trenutno najtrazeniji rock band. Savrseno koristenje slide tehnike na akusticnim gitarama, pazljivo odabrana dinamika i zivotno iskreni Baretovi tekstovi za prisutne su znacili noc koja se ne zaboravlja.

Sedmi Mostar Blues Festival su pomogli: Ambasada SAD-a u BiH, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, MC Pavarotti, Hotel Ero, Vila Vienna, Radio dobre vibracije, 24sata.info, bljesak.info, RTV Mostar i Dnevni list. Posebno hvala svim sponzorima!

Program

20.07.'09 - MC Pavarotti – 21:30h
Sherman Robertson & Blues Move (USA)

21.07.'09 - MC Pavarotti – 21:30h
Dado Topić & Time After Time (CRO)

22.07.'09 - MC Pavarotti – 21:30h
Majke – unpluggedGrad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES