Bosanski English

8. MOSTAR BLUES FESTIVAL
16.07. – 18.07.2010

Svjetla osmog internacionalnog Mostar Blues Festivala, upaljena su u petak, 16.7. kada su na pozornicu izašli Black and Blue, akustični duet koji se predstavio izvođenjem blues standarda.
Već je tradicija na festivalu da se kroz uvodne programe prisjetimo samih početaka bluesa i krenemo na putovanje od delte Mississippija do doline Neretve, nastojeći kroz mostarski Blues Fest obuhvatiti evoluciju tog muzičkog pravca starog preko stotinu godina.

Nakon nastupa Black and Blue i kraće ceremonije otvaranja, na scenu je, uz veliki aplauz, izašla američka blues diva Deborah Coleman sa pratećim bandom.
S obzirom da se radi o umjetnici koja već više od 15 godina objavljuje izvrsne blues albume i koja je dobitnica prestižne Gibson Award, jasno je da je za njen nastup vladao veliki interes poštovalaca bluesa.
U dvosatnom programu, Deborah je izvela sve značajnije kompozicije iz svoje karijere, ali i neke od najznačajnih blues standarda, praćena izvrsnim muziciranjem članova njene grupe.
Za bis, kao vrhunac nastupa, Deborah je izvela poznatu, ali i vrlo zahtijevnu kompoziciju Jimi Hendrixa – Changes.

S obzirom da cijeli muzički svijet ove godine obilježava 40 godina smrti od velike blues–rock autorice i pjevačice, Janis Joplin, tako su i organizatori MBF-a odlučili da drugi festivalski dan u potpunosti posvete njenom radu i djelu.
Prikazan je dokumentarni film "The Kozmic Blues", u kojem Janis govori o nastanku njenih poznatih kompozicija, a prikazani su i odlomci njenih nastupa na velikim festivalima.
Na sceni se poslije toga jednostavno nije mogao pojaviti niko drugi već Zdenka Kovačiček, pjevačica koja je nedavno obilježila 50 godina umjetničkog rada i koja je jedan dio svoje karijere posvetila upravo opusu pjesama velike Janis.
Sa svojim JJ Bandom, izvela je sve značajne kompozicije koje su proslavile Janis i koje su jedan od pečata tog vremena, a između pjesama mogli smo čuti dijelove Zdenkinih monologa iz mjuzikla "Love, Janis", koji je prije par godina postavljen u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Na otvaranju posljednjeg festivalskog dana, nastupila je blues-rock grupa Credo, a razlog zbog kojeg su dobili poziv je bio, osim odličnog muziciranja, predstavljanje neafirmisanih grupa na MBF-u.
Credo je znalački odsvirao zahtijevne blues i rock kompozicije koje je publika pratila odobravanjem i aplauzima.
"The Muddy Waters of Sarajevo" je grupa iskusnih sarajevskih muzičara koji su vješto koristili usnu harmoniku u svojim aranžmanima, što je uvijek poslastica na festivalima bluesa.
Sve je bilo spremno za nastup Partibrejkersa, kultnog beogradskog sastava, za čiji koncert se tražila karta više. Ulaznice su rasprodate prije koncerta, što dovoljno govori o popularnosti ovog banda.
U prvom dijelu nastupa izveli su najbitnije kompozicije sa novog albuma, a onda, s legendarnom "Put za jug", počeli svirati najveće hitove karijere.
Izvrsna komunikacija frontmena sa publikom i maestralno odsvirane gitarske dionice, atmosferu su dovodili do usijanja. U svakom slučaju, koncert koji će se dugo pamtiti, ali i cijeli festival, za kojeg mediji kažu da je programski do sada bio najbolji.
Veliku zahvalnost dugujemo institucijama i partnerima koji su pomogli realizaciju 8-og Mostar Blues Festivala.

Program

16.07.'10 - MC Pavarotti – 21:00h
Black and Blue (BiH)
Deborah Coleman & Band (USA)

17.07.'10 - MC Pavarotti – 21:00h
The Cozmic Blues (Documentary about Janis Joplin)
Zdenka Kovačiček & JJ Band (CRO)

18.07.'10 - MC Pavarotti – 21:00h
Credo (BiH)
The Muddy Waters of Sarajevo (BiH)
Partibrejkers (SRB)

Grad Mostar RDV radio EMBASSY OF THE UNITED STATES